Språkval inför årskurs 6

Den här tjänsten kräver inloggning
LÄS MER

Från och med årskurs 6 läser eleven ett extra språk. Under våren i femte i klass behöver eleven göra ett språkval. Eleven kan välja mellan flera olika språk.

Ansök senast 30 april.

Skolverkets informationshäfte om språkval finner du här. 

Högre meritvärde med betyg i språkval
Ett betyg i moderna språk ger en så kallad meritpoäng. När man ska söka till gymnasiet kommer bokstavsbetygen att räknas om till siffror (ett meritvärde som är summan av dina betyg). Meritpoängen för moderna språk läggs till meritvärdet som då blir högre. Det här kan öka chansen att komma in på en önskad gymnasieutbildning. Betygen i moderna språk från gymnasieskolan är av samma anledning viktiga vid vidare studier på universitetet eller högskolan, särskilt till utbildningar med högt söktryck.

Ett exempel!
Om du har betyget C i alla ämnen får du ett meritvärde på 16 (ämnen)x15 poäng = 240 poäng. Om du dessutom har ett C i, till exempel, franska får du lägga till 15 till dina tidigare 240. Då får du ett meritvärde på 255 poäng.

 

 

 

 

Leksands kommun använder dina och ditt barns personuppgifter för att kunna behandla din ansökan. Uppgifterna används enligt dataskyddsförordningen 6.1 e. Uppgifterna används endast för administration av ansökan. Dina personuppgifter gallras efter 2 år. Dina uppgifter behandlas av ett personuppgiftsbiträde. Kommunstyrelsen är personuppgiftsansvarig för behandlingen.  

För mer information om dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen besök Personuppgifter och kakor (leksand.se) eller kontakta kommun@leksand.se.

Frågor om e-tjänsten

Cornelia Engström
cornelia.engstrom@leksand.se
0247-801 71

Personuppgiftsansvarig

Kommunstyrelsen
kommun@leksand.se

Följande behövs för e-tjänsten

  • Inloggning med e-legitimation
  • Fullständigt personnummer krävs (inte tillfälligt)
  • E-tjänsten hanterar inte elev med sekretess eller skyddad identitet (kontakta skolan direkt)
  • E-tjänsten hanterar bara ansökningar där vårdnadshavarna är överens om språkvalet

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa